İnsanlar niçin içki kadehlerini tokuştururlar? Bu konuda iki ayrı
açıklama vardır. 1) İnsanların beş duyusunu tatmin amacıyla şarap
kadehini sofrada çın sesiye tokuşturmak. Şarabın rengi, görme;
diliyle tat alma; burunla koklama;eliyle dokurma,ve çın sesiyle
işitme. Şarap bütün duyguları tatmin eder anlamını taşır. 2)Antik
çağlarda bir insanın düşmanını yemeğe davet edip,ona zehirli içki
sunması doğal sayılıyordu. Ev sahibi içkinin zehirsiz olduğunu
kanıtlamak için kendi içkisini havaya kaldırır ve misafirin
içkisinden bir yudumun kendi kadehine dökülmesini isterdi. Sonra
aynı anda içkilerini içerlerdi. Misafir böyle durumda ev sahibine
güvenini göstermek için kadehini ev sahibinin yukarı kaldırdığı
kadehe hafifçe vurur, çın sesiyle içkiyi denemeye gerek olmadığını
gösterirdi.